2016. jan 11.

Lobkowicz Prémium Búza

írta: DoktorLobko
Lobkowicz Prémium Búza

lobkovitz_buza.jpg

A búzasör, német definíciója szerint, legalább ötven százalék búzamalátából – a fennmaradó rész kizárólag árpamaláta – felsőerjesztéssel, zárt eljárással készülő sörfajta. A búzasör lehet világos és lehet barna is. Németországban Weissbierként vagy Weizenbierként ismerik – előbbi Bajorországban, míg utóbbi az ettől északra fekvő területeken használatos. 

A német búzasöröknek két fajtája van. Az élesztős búzasör (Hefeweizen): ennél a búzasörfajtánál előre szigorúan számításba veszik a palackban történő erjesztést a fennmaradó extrakt és az élesztőmennyiség beállításával, ennek megfelelően az a sörfajta különös pontosságot igényel a sörgyártás ászokolási fázisában, valamint a szűrt búzasör (Kristallweizen) amely egy szűrt, tükrös búzasörfajta.

A Lobkowicz búzasöre természetesen élesztős, hiszen a szűrt búzasört, a csehek is első lépésnek tekintik a guminő felé. A protivíni sörgyárban főzött sörhöz cseh és bajor malátákat, korai žateci vörös, Magnum és Premiant komlókat használnak. A sörgyári élesztőkultúrák magas élesztőtartalma adja a sör enyhe zavarosságát, de ennek köszönhető magas B-vitamintartalma is.

 

Szólj hozzá

búzasör lobkowicz hefeweizen