Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
2017. máj 06.

Flying Cloud IPA

írta: Árpa Jankó
Flying Cloud IPA

flying-cloud.jpg

A napóleoni háborúk idején a franciák blokád alá vették a Baltikum kikötőit, így ennek a piacnak egy időre befellegzett. Angliai sörfőzői ekkor fedezték fel a pale ale-t és mint piaci szegmenst, Indiát. A sikerhez szükség volt annak a felismerésére is, hogy ha a szokásosnál több komlót használnak a sör főzéséhez, akkor az átvészeli a hajóutat Indiáig. Megszületett napjaink egyik legnépszerűbb sörtípusa az India Pale Ale, azaz az IPA. Az IPA népszerűségét a 20. században jócskán megtépázta a globalizáció, és az is, hogy a Brit-szigeteket is elérte a láger sörök áradata. Ezek hosszú ideig taroltak a szigetországban, már-már úgy tűnt, hogy a klasszikus ale – hasonlóan sok hagyományos sörtípushoz – kihal. De ...

Tovább Szólj hozzá

Vysoký Chlumec Flying Cloud IPA

2017. feb 23.

Zlatá pivní pečet

írta: DoktorLobko
Zlatá pivní pečet

Az idei verseny nagy sikert hozott a Lobkowicz sörgyáraknak, melyek több díjat is szereztek a versenyen. A legnagyobb sikert a Pivovar Protivin Platan söre aratta, mely a félbarna sörök kategóriájában szerzett első helyet. A polotmavý sörök között nyerni ez igen nagy elismerés, mivel ez a kategória fejlődik a legdinamikusabban Csehországban. Szintén nagy elismerés, hogy a klasszikusnak mondható „světlé výčepní pivo" azaz a tizes sörök között, a jihlavai Ježek Šenkovní a második helyet szerezte meg. A tizenkettes Lobkowicz Premium Lager, amelyet ugyancsak Protivínben főznek a dobogót érő harmadik helyet szerezte meg a ležák sörök versenyében.

Tovább Szólj hozzá

platán premium lobkowicz protivin pivní pečet ježek

2017. feb 11.

Az allétól az aleig

írta: DoktorLobko
Az allétól az aleig

protovin.jpgGyönyörű, platánokkal szegélyezett allé vezet a Protivín-i sörgyár bejáratához, ahol a Lobkowicz Ale készül. Az eredeti Protivín-i főzde ahhoz a kastélyhoz tartozott, melyet a Pernštejn családtól 1711-ben vásárolt meg a Schwarzenberg család, akik egészen az 1947-es privatizációig birtokolták az egyik legnagyobb cseh főzdét. Az 1876-ban átadott új, korszerű Schwarzenberg Hercegi Maláta- és Sörgyárban 1893-ban már 100 ezer, 1896-ban 125 ezer, 1902-ben már 150 ezer hektoliter sört főztek. A Protivín-i sör, kiváló minőségűnek bizonyult, és a néhány ezer lelket számláló település söreit az I. világháborúig nemcsak az Osztrák-Magyar Monarchia területén ismerték meg, de a tengerentúlon is. Saját lerakatuk volt, többek között ...

Tovább Szólj hozzá

platán ale lobkowicz protivin

2017. jan 04.

Lobkowicz Prémium

írta: DoktorLobko
Lobkowicz Prémium

lobkowicz_premium.jpg

A Lobkowicz Premium egy hagyományos cseh sör, amelynek testessége és keserű íze egy harmonikus ízvilágot hoz létre. Kizárólag minőségi cseh alapanyagokból készül. Egyik különlegessége a sörgyár saját tenyészetéből származó élesztő. Másik fontos garanciája a minőségnek hogy főzéséhez kizárólag tradicionális sör alapanyagot – se pótanyagot, se adalékot, de még komlókivonatot sem – használnak. A Protivín-i sörgyárban főzött sör háromszor komlózott. Alkoholtartalma 4,7%. Eredeti extrakt-tartalma:12,2

Aki ismeri a cseh söröket tudja, hogy minden sörgyár zászlóshajója a tizenkettes (azaz dvanáctka) sör, melynek címkéjén a ležák felírat is gyakran ott díszeleg, utalva ezzel arra, hogy ez bizony nem egy kommersz ...

Tovább Szólj hozzá

premium lobkowicz ležák

2016. feb 12.

Lobkowicz Prémium szűretlen

írta: DoktorLobko
Lobkowicz Prémium szűretlen

lobkovitz_szuretlen.jpg

A Lobkowicz szűretlen söre az idei Zlatá pivní pečeť sörversenyen elnyerte a legjobb szűretlen sörnek járó kitüntetést. 

A szűretlen sörök annyiban különböznek az általában megszokott söröktől, hogy azoknak, tulajdonképpeni félkész változatai. A különbség annyi, hogy ez a változat nem megy át a végső, úgynevezett szépítő szűrésen, így marad benne élesztő és ennek köszönhetően számtalan tápanyag: fehérjék és vitaminok. Ízeiben is naturálisabb, ennek azonban az az ára, hogy rövidebb a szavatossági ideje. Egy igazi sörínyenc azonban mindig nagyra értékeli ezeket ,„harapnivaló” és zamatos söröket.

 

Tovább Szólj hozzá

szűretlen lobkowicz

2016. jan 11.

Lobkowicz Prémium Búza

írta: DoktorLobko
Lobkowicz Prémium Búza

lobkovitz_buza.jpg

A búzasör, német definíciója szerint, legalább ötven százalék búzamalátából – a fennmaradó rész kizárólag árpamaláta – felsőerjesztéssel, zárt eljárással készülő sörfajta. A búzasör lehet világos és lehet barna is. Németországban Weissbierként vagy Weizenbierként ismerik – előbbi Bajorországban, míg utóbbi az ettől északra fekvő területeken használatos. 

...

Tovább Szólj hozzá

búzasör lobkowicz hefeweizen

2016. jan 06.

Lobkowicz černý

írta: DoktorLobko
Lobkowicz  černý

lobkowicz_dark.jpg

A Lobkowicz Černý alias Merlin azok közé a cseh sörök közé tartozik, melyek az angol stoutok ízvilágát idézik – csak az eredetivel szemben alsóerjesztésű technológiával készülnek. Főzéséhez három fajta malátát és pirított árpát használnak. Ez utóbbi – és természetesen a žateci komló – teszi kétarcúvá.

...

Tovább Szólj hozzá

merlin stout cerna hora lobkowicz černý pivo

2016. jan 05.

Lobkowicz Ale

írta: DoktorLobko
Lobkowicz Ale

lobkovitz_ale.jpg

Az eredeti kora középkori angol ale komlózatlan sör volt, mely ma már nem létezik. A mai – természetesen már évszázadok óta komlózott – felsőerjesztésű ale-eket a világostól a borostyánszínen át az egészen sötétbarnáig terjedő színskála, különféle keserűségértékek, alkoholtartalom, és jellemzően gyümölcsös utóíz jellemzi. 

A kontinentális sörízlés nem tartotta sokra a felső erjesztésű söröket - talán a búzasör volt sokáig az egyetlen kivétel. Az amerikai sörforradalom hatására, azonban világszerte ismét divatba jöttek az ale-k. Talán nem is kell mondani, hogy a műfaj legnagyobb sztárja az IPA is tagja az ale-k népek sörcsaládjának a tagja.

A cseh sörgyártás is csak az utóbbi évtizedbe kapott rá a ...

Tovább Szólj hozzá

ale Protivín sörgyár